13 de Diciembre de 2016

Les altes capacitats a Catalunya

Les altes capacitats són encara un tema força desconegut, no només per a la societat en general, sinó també per als professionals de l'educació -ja siguin mestres, professors, pedagogs, psicopedagogs o psicòlegs- que treballen directament amb alumnes.

Actualment, a aquestes alçades, a la majoria dels plans d'estudi de les carreres universitàries catalanes (i també de les espanyoles) relacionades amb el món de l'educació i de la pedagogia, no hi ha cap assignatura específica que tracti les altes capacitats. Tenint en compte que les altes capacitats estan dins del pla d'atenció a la diversitat de totes les escoles i instituts -ja siguin públics, concertats o privats- és desconcertant que aquesta realitat, de no atenció, encara sigui vigent avui dia. A conseqüència d'això, doncs, els professionals de la pedagogia i la psicopedagogia que volen formar-se en l'àmbit de les altes capacitats no tenen altre opció que fer-ho de manera complementària i externa a la carrera universitària.

A Catalunya hi ha conscienciació en el tractament de les altes capacitats, ja que diverses institucions públiques i privades organitzen cursos, xerrades i jornades amb l'objectiu de formar als professionals de l'educació sobre com detectar, identificar i atendre als alumnes amb altes capacitats. El recentment estrenat postgrau a la Universitat de Girona (UDG): “Curs de Postgrau en diversitat, intel·ligència i altes capacitats”, el qual és semipresencial, inclou pràctiques en institucions i contribueix a dissipar aquesta inquietud que sempre ha mogut els professionals als quals els preocupa que les altes capacitats siguin considerades com una necessitat educativa específica. Cal afegir que, a nivell nacional, existeix des de fa anys el postgrau de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED): “Diagnóstico y Educación de los Alumnos con Alta Capacidad”.

Concretament, des dels Grups de Treball d'Altes Capacitats del Col·legi de Psicologia de Catalunya (COPC) i del Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC), fa més de 10 anys que treballen per fer recerca i donar, així, més visibilitat al coneixement de les altes capacitats dins l'àmbit educatiu. Al llarg d'aquests anys, s'han fet fins aleshores les IV Jornades Nacionals d'Altes Capacitats, organitzades conjuntament pel COPC i COPEC, on s'han analitzat i debatut els temes que ocupen i preocupen tant a pares com a mestres i a tota la comunitat educativa. 

Des del Grup de Treball Interdisciplinari del COPC i COPEC, també s'han elaborat estudis, com per exemple el de “Estudio sobre la aceleración de curso como medida de intervención educativa para alumnos con altas capacidades” publicat a la revista del COPEC EIX 10. També s'ha treballat sobre la baixada de rendiment dels alumnes amb altes capacitats a secundària i sobre l'aplicació de la creativitat a l'aula. D'altra banda, s'ha col·laborat amb el Departament d'Ensenyament en l'elaboració de la "Guia de Detecció i Actuació per a l'alumnat amb Altes Capacitats". Una vegada publicada la Guia, des del Grup de treball interdisciplinari s'han realitzat algunes esmenes, per tal d'aclarir certs punts que poden portar a la confusió i que es consideren essencials per un bon enteniment dels professionals de l'educació, ja siguin mestres, professors, psicopedagogs d'EAPS o privats.

Posteriorment a la Guia, el Departament va iniciar una formació als EAP's, per tal de formar als referents en altes capacitats de cada zona, i així que aquests fessin arribar la informació a la resta de psicopedagogs dels EAP's per posteriorment fer-ho extensiu a les escoles.

                                                                                    ********

HORSORI EDITORIAL ha publicat diversos llibres per treballar les altes capacitats a l'aula en els diferents nivells educatius.

https://goo.gl/qCkqsh                                           https://goo.gl/5R8D5F
https://goo.gl/Pj5BKm                                          https://goo.gl/euc8OH
https://goo.gl/TAESoL                                          https://goo.gl/5VT8mB
https://goo.gl/y1n93x                                            https://goo.gl/ZsJ1k6
https://goo.gl/lTWjKx


Compartir
Más Noticias
30/01/2014